Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Υπότιτλοι Τέλους - Υποτυπώδες Case Study

Οι αναλύσεις έχουν γίνει από πολύ κόσμο, καθώς το greektvsubs ήταν μία πραγματικά τεράστια κοινότητα. Το κοινό της, mainstream χρήστες του διαδικτύου. Εξάλλου έχουμε και τη γνώμη των πιο ειδικών -> elawyer και "μέσα στα πράγματα" bloggers πχ vrypan|.

Επί της ουσίας, πολλοί έχουν τοποθετηθεί για το ηθικό και το νόμιμο. Μία άποψη παραπάνω από εμένα δε θα πει τίποτα, οπότε θα σχολιάσω μόνο το πόσο έξυπνη ήταν η κίνηση να απαγορευθούν οι υπότιτλοι. Όποιος το σκέφτηκε, πρέπει να πάρει αύξηση. Στοχεύεις τις 2-3 πηγές και καταφέρεις κύριο πλήγμα στην παράνομη διανομή ταινιών.


Τι άλλο συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε από αυτό;
Ότι το σύστημα δεν είναι ανθεκτικό λόγω της συγκεντρωμένης του δομής. Χτυπάς ένα site και όλα καταρρέουν. Και μάλιστα, καταρρέει και η υπόλοιπη "αγορά" υποτίτλων (domino φόβου). Όπερ σημαίνει ότι η κατανεμημένη και αποκεντρωμένη παραγωγή αποδίδει καλύτερα, πιο εύρωστα, εάν μιλήσουμε με όρους αξιοπιστίας καθώς υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές.

Αν θέλουμε να πάμε πιο βαθειά, αξίζει να σημειώσουμε το εξής: Η λύση δε θα είναι μία κεντρική παραγωγή με κατανεμημένη διανομή, αλλά μία distributed παραγωγή από την αρχή.

AddThis Social Bookmark Button

3 σχόλια:

seniorita είπε...

άσε πίκρα μεγάλη..
μ'αρέσει που βρήκες και τη λύση!
εγώ πάλι λέω καιρός να μάθουμε αγγλικά!!

chrispen είπε...

υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές και αστους να τα βάλουν με την google.Και ο νοών νοήτο .

Ανώνυμος είπε...

Η περίπτωση του greektvsubs δεν είναι παρά ένα μικρό ακόμα παράδειγμα στον πόλεμο που διεξάγεται. Δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά η επανάληψη της ιστορίας του napster σχεδόν 10 χρόνια μετά εξαιτίας της καθυστέρησής μας.

Το ουσιαστικό ζήτημα για μένα είναι ότι οι "πειρατές" και τα πειρατικά τσιτάτα επικεντρώνονται στην πλειοψηφία τους στην ευκολία εύρεσης και αντιγραφής (κάτι που ισχύει), αλλά δε θα έπρεπε να συμβαίνει.

Το κεντρικό σημείο για μένα είναι η αποτίναξη αυτής της φιλοσοφίας που μιλάει περί κατοχύρωσης και περίφραξης του "ηθικού" δικαιώματος του καλλιτέχνη. Είναι ακριβώς η ίδια λογική που αναστέλλει, κατά την άποψή μου, την επιστήμη, περιορίζει τη συνεργασία, αγχώνει διδακτορικούς φοιτητές επειδή θέλουν να κατοχυρώσουν πατέντες...Πρέπει κάποια στιγμή ο κόσμος να κάνει ένα βηματάκι μπροστά. Να αρχίσει να αμφισβητεί αυτά που πιστεύει και όχι να χέζεται όταν τον σέρνουν στα δικαστήρια. Είμαστε ένα μικρό χωριό στο σύμπαν πια και δεν έχουμε τα κότσια να ζήσουμε καλύτερα.

Καλό απόγευμα :)