Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

Work Desktop:A Home Software Engineering Issue?

Θα ήταν απίστευτα catchy τίτλος για mags και το digg.

Νομίζω πως για κάθε χρήστη που χρησιμοποιεί συστηματικά τον υπολογιστή του επιβάλλεται το μέγιστο integration στην επιφάνεια εργασίας του. Ειδικά τώρα πια με τις πάμπολλες εφαρμογές που χρησιμοποιούμε, η ενοποίηση είναι απαραίτητη.

  • Τι θα ήθελα να περιλαμβάνει ο χώρος μου αυτός;

Widgets, πολλές επιλογές για widgets.

Θέλω καμία υπηρεσία-εφαρμογή να μη μένει απέξω. Θέλω να χωράει 2 gmail και 2 pop email accounts. Θέλω να μην κολλάει όταν πχ έχω διαβάσει τα μηνύματα, να ενημερώνεται. Ακόμα, rss reader - δηλαδή ενοποίηση με το google reader, που είναι εξαιρετικά χρηστικό και δεν το αλλάζω, ξεχωριστά news feeds από sites που παρακολουθώ συχνά - αθλητικές, τεχνολογικές, προσωπικού ενδιαφέροντος ειδήσεις. Ημερολόγιο(ή έστω δυνατότητα εισαγωγής από goocal μέσω icalendar format). Facebook, απαραίτητα και το πιο σημαντικό, θέλω ένα personal wiki, για να κρατάω σημειώσεις από το διάβασμα, από το browsing, να πετάω εικόνες μέσα, Links κτλ. Ίσως και gtd δυνατότητες.

Δηλαδή την απόλυτη χρηστικότητα, με τέλεια προσαρμογή στις νέες υπηρεσίες που χρησιμοποιώ συνεχώς.

  • Πιθανές υλοποιήσεις (σε λίγο θα κάνω και uml διάγραμμα για prototyping :P)

    1. Ο κλασικός: Έχεις το desktop του λειτουργικού σου, έχεις ένα personal wiki για σημειώσεις(πχ zulupad), έχεις τα instant messenger σου, και φυσικά, έχεις ένα browser , όπως το firefox με πληθώρα extensions( εγώ έχω πάνω: facebook,gmail manager, greasemonkey για τσιτιές, cocomment, forecastFox) και πρόσβαση σε έναν rss reader online ή όχι.


    2. Η άλλη όψη:Ένα web desktop, (πχ το NetVibes, iGoogle) που τα έχει όλα αυτά μαζί. Μόνο που δεν έχει επαρκές personal wiki για σημειώσεις και ίσως το integration να μη σου κάνει. Από την άλλη είναι προσβάσιμο από παντού.

Προσωπικά, η επιλογή αυτή δε θα με προβλημάτιζε και, όπως συμβαίνει πάντα, θα έβρισκα τη μορφή που θα με βόλευε με τον καιρό(δηλ. μέχρι να τεμπελιάσω :P).
Αλλά, το ζήτημα περιπλέκεται επειδή θέλω να βάλω και laptop στο παιχνίδι με δύο λειτουργικά πάνω(Vista και Ubuntu), ενώ το "σταθερό σύστημα" θα έχει winXP και Ubuntu (7.10).

Τότε αναγκαστικά, και επειδή ακόμα και μία "φόρμουλα" με μεταφορές αρχείων είναι χαμένος κόπος, πρέπει να πάμε σε κάτι πιο δικτυακό. Τι θα βγει τελικά δεν ξέρω. Αλλά συγκεκριμενοποιώ τις απαιτήσεις στις εξής προδιαγραφές:

Webdesktop για rss, mails και opensource - Cross platform personal wiki. Πάλι το Linux θα τραβήξει τη δουλειά.

Όταν θα φτάσω σε αποτέλεσμα, θα γράψω εντυπώσεις και συμβουλές. Έως τότε, το post θα ανανεώνεται συχνότατα.

edit1|| Αυτό το site είναι πολύ χρήσιμο σε όσους θέλουν να βρουν ένα personal wiki που να είναι κοντά στις ανάγκες τους

AddThis Social Bookmark Button

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Ε τώρα τι να πω... φαίνεται όλοι οι ΗΜΜΥδες σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Ακριβώς το ίδιο θέμα άνοιξα με συναδέλφους στο ΤΗΜΜΥ καθώς φαίνεται επιτακτική για μια καλύτερη οργάνωση της ζωής μας. Βασικά αυτό που θέλω είναι να μπορώ να συνδυάσω τον χώρο του πανεπιστημίου με το σπίτι.
Νομίζω πως θα στραφώ προς ένα web desktop αν και το θέμα θέλει πολύ ανάλυση.

Internaut είπε...

ναι, βασικά εγώ είμαι αυτός ο συνάδελφος :P

alekos είπε...

ups