Παρασκευή 20 Απριλίου 2007

AVR ζόρια


Στη σχολή "δουλεύουμε" (λέμε τώρα) πάνω στον AT90S8515 της σειράς μικροεπεξεργαστών ΑVR της Atmel με τη βοήθεια της κάρτας ανάπτυξης εφαρμογών STK500(φωτό).

Φάση έχει αν και προφανώς σε ελληνικό πανεπιστήμιο δε θα μας δοθεί η δυνατότητα να φτιάξουμε κάτι πραγματικά καλό, καινοτόμο και συνάμα πολύ αξιόπιστο. Αν και ο AT90S8515 θεωρείται obsolete πλέον, έχοντας αντικατασταθεί με το MEGA μοντέλο, προσφέρει αρκετές δυνατότητες.

Οι μΥ δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που λέει το όνομά τους: μικροί, ευέλικτοι, cost-effective, easily embedded επεξεργαστές που έχουν στο ίδιο τσιπάκι RAM, (EE)PROM ή flash memory, I/O interfaces, ρολόι κτλ.

Το ότι είναι στο ίδιο chip περιορίζει το κόστος και τους καθιστά βολικούς για χρήση στα λεγόμενα "έξυπνα" ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά. Το πλήθος των εφαρμογών είναι τεράστιο.
Αρκεί κανείς να συλλογιστεί ότι το 50% της παγκόσμιας αγοράς επεξεργαστών είναι απλοί τέτοιοι μικροελεγκτές και ένα 20% ακόμα είναι DSPs, δηλαδή εξειδικευμένοι μΥ επεξεργασίας ψηφιακού σήματος (επεξεργασία ήχου, φωνής, εικόνας κυριολεκτικά τα πάντα).

Να επανέλθουμε, όμως.
Τα προγραμματάκια που φτιάχνουμε είναι της πλάκας, απλά για εξάσκηση, αλλά συνήθως δεν δουλεύουν !!
Στην προσομοίωση που γίνεται στο PC με κατάλληλο λογισμικό όλα πάνε καλά και όπως θες. Όπως πάντα δηλαδή στη θεωρία. Το debugging τρέχει απροβλημάτιστα.

When it comes to the application οι δυσκολίες αποδεικνύονται πολλές. Αφενός η αδυναμία του να αφαιρέσεις το ανθρώπινο σφάλμα ή την πρακτική ανακρίβεια όταν πατάς ένα κουμπάκι, αφετέρου, ο ελάχιστος χρόνος που μπορεί να διαθέσει κανείς για να εφαρμόσει αυτά που συνέλεξε ως πληροφορία θεωρητική στην πράξη. Κανείς δεν μπορεί σε ένα δίωρο να μάθει τα...χούγια του μΥ, γιατί απλά δε γίνεται.

Και τελικά να πως όλα συνδέονται:
Μικρή επαφή με την πράξη στο πανεπιστήμιο, αποδοχή της κατάστασης από τους διδάσκοντες που αντιλαμβάνονται ότι με τα μέσα που διαθέτουν μία ελάχιστη εισαγωγή μόνο μπορούν να πετύχουν για τους φοιτητές και ένα μάθημα που πρέπει να είναι αμιγώς πρακτικό, καταλήγει σε μία ανούσια επανάληψη θεωρίας και εξέταση γενικών γνώσεων πάνω στην RISC αρχιτεκτονική και τη λογική Harvard.

Δεν ξέρεις Java εάν απλά ξέρεις άπταιστα τις εντολές, δε γίνεσαι μηχανικός αυτοκινήτων με παρόμοιο τρόπο, δε πα να ξέρεις τα απόρρητα manuals των κινητήρων της Porsche.
Θα μου πεις ότι η πρέπει να το παλέψεις και μόνος σου ρε φίλε. ΟΚ, έτσι είναι αλλά για να το παλέψεις πρέπει να σου δίνουν χρόνο και υλικά για να εργαστείς

Νεύρα και παραλήρημα οver για σήμερα...

AddThis Social Bookmark Button

Δεν υπάρχουν σχόλια: