Πέμπτη 19 Απριλίου 2007

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών - Η τρέλα των ημερών

Η τρέλα των ημερών ακούει στο όνομα εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, τόσο από ιδιώτες, όσο και από επιχειρήσεις.

Το Πάσχα που ήμουν στην πατρίδα μου για διακοπές (από την κατάληψη :P ) μία ολόκληρη πόλη 30000 κατοίκων δεν είχε άλλο θέμα συζήτησης στις καφετέριες από το πως θα βγάλει λεφτά από την ηλιακή ενέργεια!!
Οι επιδοτήσεις είναι μεγάλες και θα επανέλθω στα του προϋπολογισμού μίας τέτοιας εγκατάστασης αργότερα.

Ας πούμε δύο πράγματα για το πως φτάσαμε σε αυτήν τη συγκυρία.
Η Ελλάδα έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κυότο, μία συμφωνία περιορισμού των εκπομπών ρύπων. Παράλληλα, ως μέλος της ΕΕ έχει δεσμευθεί σε συγκεκριμένα νούμερα και προθεσμίες.
Μέχρι το 2010 έχει λοιπόν την υποχρέωση να περιορίσει την αύξηση των ρύπων στο +25%.
Ας μη γελιόμαστε ο στόχος είναι από δύσκολος έως ανέφικτος για μία χώρα τόσο εξαρτημένη από το πετρέλαιο και κυρίως από τον άθλιο λιγνίτη (τη χειρότερη ενεργειακή πρώτη ύλη στον πλανήτη :D) όσο η Ελλάδα. Οι προβλέψεις μιλούν για αύξηση στο +48 % το 2010, ενώ το 2000 ήμαστε στο +23,4% !!

Απ'ότι φαίνεται λοιπόν δεν θα προλάβουμε...και πάλι. Τα πρόστιμα θα είναι αυστηρότατα και φυσικά αυτά που θα δώσουμε θα μπορούσαμε κάλλιστα να τα είχαμε επενδύσει εκ των προτέρων στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

(Αυτό το έκανε η Πορτογαλία και έφτιαξε αυτό. Εμείς απλά φάγαμε τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης)


Ωραία όλα αυτά αλλά τι παίζει?

Λοιπόν, το κόλπο έχει ως εξής: Μπορούμε να βάλουμε στα χωράφια μας φωτοβολταϊκά και αντί για μπιζέλια να παράγουμε volts. Το ρεύμα που θα βγάζουμε μπορούμε να το κρατάμε και να το χρησιμοποιούμε εμείς ή, εναλλακτικά, να συνδεθούμε με το δίκτυο της ΔΕΗ και να το πουλάμε σε μία fixed τιμή σε αυτή.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ψηφίστηκε πέρσι τον Ιούνιο (Ν.3468/2006), κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από τον ήλιο και τροφοδοτείται στο δίκτυο της ΔΕΗ, θα ενισχύεται με 0,40-0,50 ευρώ.
Η σύμβαση θα διαρκεί 10 χρόνια κλειστά με οψιόν ανανέωσης για άλλα 10 χρόνια από την πλευρά του παραγωγού.

Τα καλά νέα δε σταματάνε εδώ.

  • Το κράτος επιδοτεί την επιχείρηση με έως και 60% του ύψους της επένδυσης ή/και επιδότηση επιτοκίου εάν πάρει δάνειο.
  • Τον ιδιώτη καταναλωτή και με έκπτωση έως 700 Ευρώ
Οι γραφειοκρατίες εξαφανίστηκαν (σχεδόν) και ήδη υπάρχουν τραπεζικά προϊόντα/δάνεια για να ξεκινήσει κάποιος την προσπάθεια. (όπως αυτή στα Τρίκαλα)

Το ζήτημα είναι ποιος βλέπει αυτή τη δουλειά σοβαρά σαν μία επένδυση και ποιος σαν αρπαχτή? Οι περισσότεροι άκουσαν για επιδότηση και τρέχουν. Και καλά κάνουν.
Κανείς δε θα το κάνει για το καλό του περιβάλλοντος. Ίσως μία αύξηση στην τιμή του συμβατικού ρεύματος με ανταποδοτικότητα στην παραγωγή από ΑΠΕ να βοηθήσει κι άλλες τέτοιες επιδοτήσεις.

Το θέμα είναι τεράστιο και είναι πιθανόν να επανέλθω.

||update
Οι αιτήσεις έφτασαν τα 580 MW. Υπόψιν ότι η συνολικά εγκατεστημένη ισχύς της χώρας υπολογίζεται περίπου στα 10000MW

AddThis Social Bookmark Button

2 σχόλια:

yannis είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Δεν τα ήξερα αυτά.

Αντε, καλή αρχή έκανες! Happy blogging λοιπόν και καλή επιτυχία.

(p.s. α, και όσο αφορά στη Πορτογαλία, πάνε πια οι καιροί που μας παρηγορούσε η ιδέα ότι ερχόταν στα περισσότερα μετά από μας, και έτσι δεν ήμασταν τελευταίοι.. Ειδικά στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας ακούω εντυπωσιακά πράγματα από Πορτογαλία).

Internaut είπε...

Ευχαριστώ Yannis.

Είμαστε γενικώς πίσω και από τις καινούριες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι, έτσι?